Siemię lniane - polskie superfood

siemie_lniane

Nie wyobrażamy sobie świąt bez 12 potraw na wigilijnej kolacji i wielu innych okołoświątecznych spotkań przy suto zastawionym stole. Tradycja nakazuje, by spróbować każdej wigilijnej potrawy, a nie sposób odmówić odmówić sobie także kolejnego kawałeczka sernika. Po kilku dniach biesiadowania niemal każdego dopadają jednak problemy ze strony układu pokarmowego. Czujemy się ociężali, spowolnieni, tracimy energię. Na szczęście pracę jelit, nawet po intensywnym faszerowaniu organizmu ciężkostrawnymi pokarmami, można szybko usprawnić.

Szukamy w aptekach preparatów wspomagających pracę jelit, kupujemy drogie zioła i tabletki, podczas gdy powszechnie dostępne w Polsce nasiona lnu mogą wystarczyć. Siemię lniane to nasze polskie superfood, porównywane do nasion chia. Brązowe ziarenka są przede wszystkim cennym źródłem błonnika, który reguluje perystaltykę przewodu pokarmowego, pozwalając szybko pozbyć się uczucia pełności i zaparć. Dodatkowo, pozwala on dłużej utrzymać uczucie sytości, dzięki czemu łatwiej powstrzymać się przed podjadaniem w czasie przygotowywania posiłków. Ten składnik, znany także jako włóknik, działa korzystnie na gospodarkę cukrami i tłuszczami, obniżając ich poziom i zapobiegając chorobom. Jego zagęszczające właściwości sprawiają, że po zmieszaniu z wodą osiąga konsystencję kisielu, który „okleja” żołądek, chroniąc go przed szkodliwymi składnikami. Siemię lniane wyróżnia się też bogatą zawartością kwasów omega-3. One także redukują ilość złego cholesterolu, usprawniając trawienie potraw spożytych w czasie świąt. Oprócz błonnika i kwasów omega-3, nasiona lnu zawierają bardzo duże ilości lignanów - substancji roślinnych, które działają antyoksydacyjnie, wymiatając wolne rodniki. Siemię lniane powinno być szczególnie chętnie spożywane przez kobiety, ponieważ działa w sposób zbliżony do działania hormonów kobiecych – estrogenów. Ich spożywanie wpływa korzystnie na układ sercowo – naczyniowy, chroniąc przed miażdżycą, a także osteoporozą.

Siemię można spożywać zmielone, w całości, jako dodatek do potraw, albo korzystać z oleju lnianego. Jest powszechnie dostępne w aptekach i sklepach zielarskich. To produkt, z którego może skorzystać każdy kto chce dbać o swoje zdrowie.

Wróć do bazy porad