Ochrona przewodu pokarmowego w sezonie urlopowym

Okres wakacyjny to czas specyficzny. Sprzyja podróżom, zawieraniu nowych znajomości, poznawaniu innych kultur. Podróże jednak niosą ze sobą pewne ryzyko, ponieważ sprzyjają obniżeniu reżimu sanitarnego. Wielokrotne korzystanie z publicznych toalet oraz rzadsze mycie rąk predysponują podróżnych do częstszego zapadania na infekcje przewodu pokarmowego. Aby nie dać się zaskoczyć sytuacji, warto do wakacyjnego bagażu zapakować probiotyk, który może być stosowany zarówno profilaktycznie jak i leczniczo. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele preparatów. Dokonując wyboru należy jednak pamiętać, że część z nich wymaga przechowywania w lodówce, co w warunkach podróżnych jest raczej niemożliwe.

Dopadająca pacjentów podczas wakacji biegunka jest zwykle tzw. biegunką ostrą, trwającą w większości przypadków kilka dni. Jej przyczyną są najczęściej zaburzenia funkcji przewodu pokarmowego na tle infekcji bakteryjnych lub wirusowych. Jest to choroba o krótkim przebiegu i zdolności do samoistnego ustępowania. Właściwie leczona objawowo zazwyczaj nie daje trwałych czy groźnych następstw. Największym niebezpieczeństwem jest ryzyko odwodnienia. Aby temu zapobiec, należy przyjmować odpowiednią ilość płynów. Szacuje się, że dorosły człowiek powinien spożywać 2-3 litrów płynów dziennie. Wartość ta uwzględnia również płyny zawarte w spożywanym pokarmie. W przypadku biegunki najlepiej stosować roztwory elektrolitów dostępnych w aptece bez recepty, popijając je niewielkimi porcjami, 100-150ml w ciągu dnia. Nie wskazane jest przyjmowanie napojów mlecznych, napojów gazowanych oraz zawierających kofeinę.

Innym problemem często towarzyszącym poznawaniu odmiennych kuchni jest zgaga. Jest to zamostkowy, palący ból lub dyskomfort promieniujący w kierunku ust. Przez pacjentów dolegliwość często określana jest jako „palenie w przełyku” lub „pieczenie w żołądku”. Zazwyczaj występuje po zjedzeniu zbyt obfitych posiłków, nadmiernie bogatych w tłuszcz lub węglowodany lub też ostro przyprawionych. Choć ostatnio wskazuje się, że występowaniu zgagi sprzyja otyłość oraz palenie papierosów. Do leków łagodzących objawy należą tzw. środki zobojętniające kwas solny soku żołądkowego, zawierające sole wapnia, glinu czy magnezu. Preparaty dostępne są w postaci płynnej lub tabletek do ssania. Leki te należy jednak stosować ostrożnie u osób leczących inne schorzenia, ponieważ mogą one wpływać na ilość i szybkość wchłaniania innych leków. Z powodzeniem stosowane są także leki hamujące wydzielanie kwasu solnego, zarówno antagoniści receptora H2, jak ranitydyna i famotydyna, czy inhibitory pompy protonowej, jak omeprazol i pantoprazol. Jednak w przypadku nawracającej zgagi lub pojawienia się innych objawów niepokojących, jak problemy z połykaniem, spadek masy ciała, ból w nadbrzuszu należy skontaktować się z lekarzem.

Wakacje sprzyjają nie tylko degustowaniu miejscowej kuchni, ale także lokalnych trunków. Oczywiście alkoholu nie należy nadużywać, jednak w przypadku nadmiernego spożycia, trzeba pamiętać o uzupełnianiu płynów, wyrównaniu zaburzeń elektrolitowych, uzupełnieniu niedoborów witamin oraz glukozy we krwi. Pomocne okazują się wcześniej opisane preparaty do nawadniania organizmu podczas biegunek. Na rynku dostępne są także suplementy diety „na kaca”, których spożywanie podczas konsumpcji alkoholu ma uzupełnić dietę w składniki pomagające uniknąć złego samopoczucia „dzień po”. Częstą dolegliwością występującą po nadmiernym spożyciu alkoholu jest ból głowy. Ze względu na wzrastające ryzyko wystąpienia uszkodzenia wątroby należy bezwzględnie unikać przyjmowania paracetamolu. Jeśli to konieczne należy wybrać inny lek przeciwbólowy, oczywiście jeżeli nie występują dodatkowe przeciwwskazania.

Osoby cierpiące na dolegliwości ze strony wątroby, powinny jednak nawet w okresie wakacyjnym dbać o swoją dietę. Należy pamiętać o tym, aby zapewnić sobie 5 średnio obfitych posiłków, o ile to możliwe, o tych samych porach dnia. Najlepiej, gdyby potrawy były o niewielkiej zawartości tłuszczów, gotowane na parze lub pieczone w folii. W razie wystąpienia dolegliwości ze strony wątroby można się posiłkować preparatami o działaniu żółciotwórczym i żółciopędnym, które zmniejszają uczucie pełności i wzdęcia. W przypadku uszkodzeń wątroby spowodowanych niewłaściwą dietą lub działaniem substancji toksycznych, można stosować preparaty zawierające fosfatydylocholinę, zmniejszające subiektywne dolegliwości takie jak brak apetytu czy uczucie ucisku w nadbrzuszu. W przypadku utrzymywania się objawów, należy udać się do lekarza.

Mgr farm. Agnieszka Sułko

Wróć do bazy porad